Marc Oort - Systems Engineer

Werken bij Airbus DS NL voelt als een jongensboek

Toen Marc Oort halverwege de jaren 80 promoveerde, zou een volgende wetenschappelijke opdracht een logische stap zijn. Doordat zijn vrouw in diezelfde periode zwanger werd, veranderden de plannen. “Als ik verder had gewild in de wetenschap, zou ik de hele wereld over moeten reizen. En dat wilde ik niet met een klein kind in ons leven. Daarom ben ik zo’n 31 jaar geleden via een ex-collega hier terecht gekomen en daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

 

Toen en nu
“Ik ben hier begonnen toen we nog Fokker Ruimtevaart heetten. Eind jaren 90 zijn we zelfstandig geworden en uiteindelijk opgegaan in de grote Airbus-organisatie. Inhoudelijk vind ik niet dat het werk veel veranderd is, al wordt er wel op een andere manier gewerkt natuurlijk. Ik kan me nog herinneren dat we met vier collega’s een computer moesten delen. We hadden een speciaal schema voor wie de computer mocht gebruiken. Nu heeft iedereen zijn eigen computer. Tegenwoordig wordt er veel meer gedocumenteerd en vastgelegd.”

 

“Momenteel werk ik als systems engineer aan ruimtevaartprojecten die soms wel vijf jaar kunnen duren. Die projecten variëren van het bouwen van zonnepanelen tot het maken van instrumenten om de luchtkwaliteit in de ruimte te meten. Ook werken we regelmatig aan standregelsystemen die heel nauwkeurig op sterren of een melkwegstelsel staan afgesteld. Bij Airbus DS NL werken ongeveer 300 collega’s, dus we zijn niet heel groot. Dat maakt dat collega’s elkaar altijd weten te vinden en dat er veel persoonlijk contact is. Die korte lijnen vind ik prettig.”

 

“Het valt me op dat iedereen hier erg gefocust is op het oplossen van problemen. Als je het mijn kinderen zou vragen, zouden ze zeggen dat we een club zijn met een hoog nerdgehalte, haha. Ik zie het meer als een enorme gedrevenheid. Mensen die bezeten zijn van het technische werk en van de ruimtevaart, wat toch een bijzondere tak van sport is. Voor mij voelt elke dag nog steeds als een jongensboek, ook al werk ik hier al een lange tijd.”

 

Ruimte voor innovatie
“Het is duidelijk zichtbaar dat de ruimtevaart de laatste paar jaren een stuk commerciëler is geworden. Dat was ik niet gewend. Toch zie ik dat we als Airbus daar steeds beter op anticiperen. We richten onze blik meer naar buiten, houden ontwikkelingen op de markt in de gaten en kijken wat de rest van de wereld doet binnen de branche. En er is ruimte voor innovatie. Medewerkers kunnen op eigen initiatief een idee aandragen en daar iets mee doen. Op die manier verbeteren we onze producten.”

 

“Airbus was een tijdje geleden een organisatie waar je niet veel jonge mensen tegenkwam. De balans tussen jong en oud is nu beter. Er stromen steeds meer jongeren binnen en dat geeft toch een andere dynamiek. Het geeft bovendien een fijn gevoel dat er straks jonge collega’s klaar staan om mijn functie over te nemen. Bovendien vind ik het belangrijk dat de kennis die de oudere generatie bij zich draagt, goed wordt overgedragen op jongere collega’s. Dat is uiteindelijk toch de toekomst van Airbus.”

Over Airbus DS NL

Ruim driehonderd professionals met grote passie voor technologie werken bij Airbus Defence and Space Netherlands dagelijks aan de grenzen van wat mogelijk is in een van de meest uitdagende industrieën ter wereld: de ruimtevaart.

Lees verder
Airbus Defence and Space Netherlands B.V.

Postbus 32070
2303 DB Leiden
HR@airbusds.nl
+31 (0)71-5245000